O meni

Sem Simon Erjavec, licenciran trener in vodnik gorskega kolesarstva pri Kolesarski zvezi Slovenije ter bodoči diplomirani trener kolesarstva na Fakulteti za šport v Ljubljani.

Kdo sem, kaj sem, kaj počnem in kje me lahko najdete?

Moje ime je Simon Erjavec. Sem športnik po duši že od malih nog, zato ni čudno, da sem se usmeril v trenerski poklic. Svoje izkušnje sem večji del mladosti zbiral v atletiki, bil sem skakalec v daljino. Po poškodbi sem se usmeril v gorsko kolesarstvo, ki pa je bil moj hobi že od osnovne šole. Začel sem tekmovati v eliminatorju oziroma krosu na izpadanje. Moje tekmovalne ambicije so se na žalost hitro zaključile, saj je sicer izredno zanimiva in adrenalinska disciplina zaplula v drugačne vode, tekmovanja pa so na naših in bližnjih tleh izginila.

S kolesarstvom sem seveda nadaljeval, veliko sem eksperimentiral in se odločil za trenerski poklic. Vpisal sem se na Fakulteto za šport v Ljubljani na smer Športno treniranje, kjer kot eden redkih študentov usmerjam kolesarstvo – pod mentorstvom Sama Rauterja, in zaključujem tretji letnik dodiplomskega študija.

Kmalu po vpisu na fakulteto sem začel delati tudi kot trener v kamniškem klubu Calcit bike team, kjer sem se ukvarjal z mladimi kolesarji in jim želel predati čim več znanja – pomembnega tako za treniranje, kot tudi za njihovo osebnostno rast.


Leta 2018 sem začel sodelovati tudi z reprezentanco, kjer pomagam na reprezentančnih odpravah selektorju Matjažu Budinu, leta 2019 pa sem postal tudi koordinator za gorsko kolesarstvo na Kolesarski zvezi Slovenije, kjer želimo vzpostaviti čim boljši reprezentančni program, ki bo mladim omogočil boljše pogoje za treniranje, njihov razvoj in udeležbo tekem najvišjega ranga.


Zato, da sem strasten športnik, so krivi tudi moji starši. Že kot malega so me vključili v rekreativno gimnastiko in tenis, nato pa sem se odločil za atletiko. Sočasno sem se ukvarjal z gorskim kolesarstvom. V gimnaziji sem zašel tudi v alpinizem, plezanje, predvsem pa v turno smučanje. Alpinistična znanja sem začel prenašati v smučanje, ki je kmalu postalo moja največja strast. Po gimnaziji sem večji del svojega časa posvetil alpinističnemu smučanju, ki mi je dalo ogromno izkušenj.
Tudi med študijem obiskovanja zasneženih gora nisem opustil in ostajam strasten turni smučar.

Kot trener se močno držim načela, da izkušenj iz drugih športov ni nikoli preveč. Več kot smo preizkusili in ustvarili gibalnih vzorcev, lažje se bomo znašli v svojem primarnem športu. Drugo načelo, ki se ga držim je, da mora biti tehnika gibanja izpopolnjena preden začnemo izvajati velike obremenitve. Naj si gre za kondicijski trening, vožnjo s kolesom ali navidezno enostaven skok čez potok na sprehodu.

Kot trener se ukvarjam z:

Individualnimi treningi

Kolesarsko šolo

Kondicijsko pripravo kolesarjev

Celostno individualno pripravo

Trenerske izkušnje:

SE MTB Akademija
2021 –
V letu 2020 so se po glavi prvič začele poditi ideje o ustvarjanju lastne “znamke”. Kot trener sem si želel delati z različnimi ljudmi, ki ne prihajajo le iz enega kluba. Slovenija je tako majhna, da se mi zdi nesmiselno znanje in pomoč zadrževati samo v eni skupini, ampak moramo med sabo sodelovati, si pomagati in gorsko kolesarstvo skupaj dvigniti na čim višji nivo.

Sodelujem s posamezniki iz različnih MTB klubov, kot trener pa delujem tudi v KD Rajd in SD Strahovica.

Calcit bike team
2017 – 2021
Kot študent prvega letnika fakultete sem se pridružil trenerski ekipi v Calcitu, kjer sem skupaj s trenerji skrbel za izvajanje kolesarske šole, izvedbo treningov in priprav. V Calcitu sem bil trener mladih kolesarjev v kategorijah U15 in U17.

Slovenska reprezentanca v olimpijskem krosu
2018 –
Moja glavna naloga v reprezentanci je pomoč Matjažu Budinu na pomembnih odpravah v tujino, kot so svetovni pokali, evropska in svetovna prvenstva in ostala mednarodna tekmovanja. Po navadi poskrbim za mlajši in nežnejši del reprezentance.

Kolesarska zveza Slovenije
2019 –
Konec leta 2019 sem postal koordinator za gorsko kolesarstvo, kjer so moje naloge povezane z razvojem tekmovalnega gorskega kolesarstva v Sloveniji. Med drugim želimo vzpostaviti čim boljše pogoje za treninge in tekmovanja reprezentantov v olimpijskem krosu, ki bi lahko pripeljali na Olimpijske igre tudi moškega predstavnika.