Kako povečati moč prijema – grip

Vsi vemo, da moramo gorski kolesarji imeti dober “grip”. Ne le grip oziroma oprijem na teren, pač pa tudi tistega na krmilu. Z utrujenostjo, tresljaji in umazanijo se oprijem na krmilu zmanjšuje, hitro lahko pride tudi do nepričakovenga zdrsa dlani – enega najbolj strašljivih trenutkov na kolesu.
Moč prijema se še dodatno zmanjšuje pri dlje trajajočih spustih, lahko pride tudi do pojava “arm-pumpa” – bolečine v podlahteh, ki se pojavi zaradi zmanjšanega pretoka krvi v rokah zaradi skrčenosti mišice in nabiranja laktata. Ker kri začne zastajati, se v rokah poveča pritisk na mišice in živce. Posledično pade moč rok, prsti na zavornih ročicah postanejo zelo slabo odzivni, tvegamo padec in poškodbe.

Grip lahko večamo na več načinov, najpreprostejši in logični je ta, da enostavno več kolesarimo po težjih terenih, kjer je moč prijema pomembna. Postopoma se bo moč dvigala – tega se lahko lotimo na podoben način, kot se intervalov na klanec, le da obrnemo vse na glavo in naš intenzivni del predstavlja spust, počitek pa lahkoten vzpon.
Daljši spusti z razbitim terenom, spusti z veliko zavoji, kompresijami… tudi pumptracki pridejo v upoštev, saj moramo izrazito delati tako z nogami, kot tudi z rokami.

Lahko pa grip povečujemo tudi na druge načine. Trening za moč si lahko popestrimo tako, da med glavne vaje kot počitek vrinemo dodatne vaje za moč prstov, dlani in spodnjega del rok. Pozorni moramo biti le na to, da nam to ne ovira izvedbe ostalih vaj.

Gumice za stiskanje

Gumice v obliki obročkov in podobnih izvedenkah so dobra in preprosta možnost za povečevanje moči dlani in prstov. Gumice se razlikujejo po trdoti, zato je smiselno izbrati tako, ki nam bo ustrezala. Pretrda gumica nam od zacetka ne bo omogočala dlje trajajočega stiska. Gumice so poceni izbira, vajo pa lahko izvajamo praktično kjerkoli in kadarkoli. Jaz imam eno gumico pri tipkovnici in jo včasih stiskam za popestritev in prekinitev dela.

Visenje na drogu

Visenje je najbolj preprosta vaja izmed naštetih. Izvajamo jo lahko praktično kjerkoli nam je na voljo drog. Lahko preprosto visimo, lahko pa temu dodamo še druge izpeljanke vaj za moč. Visenje lahko vkomponiramo praktično v katerikoli trening – tek, kolo, za moč …

To vajo smo omenili že v prejšnji objavi. Palico navijamo tako, da z dlanmi izmenjajoče navijamo palico in najprej dvigamo utež, nato pa ko utež pride do palice, spuščamo utež do začetne pozicije. Težja kot bo utež, bolj se bomo morali upirati silam, ki jih povzroča.
Težavnost vaje je odvisna tudi od položaja palice. Če držimo palico v predročenju, potem bo to tudi vaja za moč trupa in ramen, če pa je palica nekje fiksirana, potem se lahko osredotočimo res na moč oprijema in rok.

Premetavanje uteži

Za to vajo potrebujemo utež v obliki koluta, ki ima rob. Utež lahko “mečemo” na več načinov, najbolj preprosto pa je enostavno spuščanje in lovljenje uteži, ki jo moramo čimprej zagrabiti. Hkrati treniramo tudi hitrost reakcije, kajti če bomo prepozni, nam bo utež padla na tla.
Težja izpeljanka je met uteži tako, da se v zraku obrne za 180°, v tem primeru bo imela utež več kinetične energije, ki jo bomo morali zaustaviti. Pri tem pazite, da se utež na odbije in vam pade na nogo.
Osebno mi je vaja všeč ne le zato, ker je koristna, ampak ker lahko predstavlja tudi izziv.

Močno predlagam, da za začetek ne vzamete 25kg koluta, kot to stori Klokov! 🙂

Mrtvi dvig

Mrtvi dvig ali “deadlift” je en najbolj naravnih gibov, ko pobiramo stvari s tal težke predmete. Obstaja več različih mrtvega dviga, pri vsakem pa je potrebna tudi moč dlani in rok, saj morajo zdržati težo tekom dviga. Mrtvi dvig je kompleksna vaja, pri kateri deluje celotno telo – primarno noge, a brez usklajenega delovanja celotnega sistema, težjih bremen ne moremo vzdigniti.
Ko napredujemo s tehniko dviga in lahko začnemo stopnjevati tudi bremena, bomo začutili tudi izrazito potrebno po moči “gripa”.

Tako, nekaj idej za povečevanje moči prijema smo našteli. V večini so to vaje, ki targetirajo mišice spodnjega dela rok, zato lahko kakšno idejo najdete tudi pri olimpijskih dvigovalcih uteži, saj nekatere vaje uporabljajo kot asistenčne vaje, ali pa pri tekmovalcih v polaganju rok.