Slabo vreme? Zmešaj si ga!

Nekaj preprostih načinov za popestritev treninga.

Trening namreč! Slabo vreme, blatne in mokre razmere, mrzle temperature… vse to lahko izkoristimo na več načinov.

Verjetno se strinjaš, da v slabih razmerah nima smisla več ur monotono sedeti na kolesu in se smiliti samemu sebi. Trenutno smo na začetku obdobja, ko bo mokrih in mrzlih dni vse več, zato mi je na misel prišlo, da delim nekaj idej, kako si na lahek način popestriti treninge, še z vami.

Tehnika in iskanje občutkov

Splošno velja pravilo, da za učenje tehnike gibanja v športu, potrebujemo neke normalne okoliščine. Kaj pa, ko osnove že imamo, ne gre pa nam vožnja v spolzkih pogojih? Jesen je idealna za iskanje občutka drsenja po blatu, mokrem listju, prekritih koreninah in mastnih skalah.
Sam za take primere rad uporabljam daljše drseče spuste, ki jih lahko vozimo malce dlje časa – vsaj 2-3 minute in potem lahko tudi večkrat ponovimo. Iz vožnje v vožnjo bo občutek boljši, hitrost bomo lahko povečevali. Ne pozabit, da je v spolzkih razmerah še toliko bolj pomembno pravilno ohranjanje in premikanje težišča, da bo oprijem čim boljši!
Dobro je začeti na lažjih spustih, potem pa težavnost postopoma dvigati – primerno znanju in občutku za vožnjo v mokrem.

Fartlek – ko tek postane zanimiv tudi kolesarjem

Če ne bi radi vsak dan s kolesa in oblačil odstranjevali preveč blata, je dober izkoristek časa v slabih razmerah tudi fartlek. Splošno je fartlek znan kot ena od metod za razvoj vzdržljivosti pri teku. Namesto, da tečemo s konstantnim tempom, ga poljubno spreminjamo. Fartlek je zelo svobodna oblika treninga – tek lahko vmes prekinimo z vajami za moč, hitrost, pliometrijo, atletsko abecedo, izkoristimo teren sebi v prid – klanci, naravne ovire, stopnice …

Tek po sveže zapadlem snegu je še posebno prijeten.

Fartlek je zanimiva oblika teka – no, lahko je tudi oblika kolesarjenja, če si tako zaželimo, ki hitro mine, še posebej v dobri družbi. Čas, ki ga porabimo za fartlek naj bo med 45 in 90 minutami, odvisno od našega časa in intenzivnosti, izvajamo pa ga lahko brez problema 2x tedensko.
Na podoben način izvajamo tudi petkove skupinske kondicijske treninge.

Plavanje

Smo rekli, da se hočemo izogniti mokrim razmeram? V bazenu se jim bomo težko! Plavanje je super izbira za kolesarje, saj razbremeni sklepe, ki jih pri kolesarjenju ves čas obremenjujemo, posebej hrbtenico. Z rednimi plavalnimi treningi bomo delali na vzdržljivosti, medsebojni koordinaciji rok in nog in povečali kapaciteto pljuč.
Če od prej nimamo nobenih izkušenj z aktivnim plavanjem, se je za dober izkoristek treningov priporočljivo zmeniti za termin ali dva pri katerem od plavanih trenerjev. Obiski plavalnih bazenov niso dragi, so pa v zimskem času precej zasedeni s strani plavalnih, triatlonskih in ostalih klubov, zato preveri urnike na okoliških pokritih bazenih.

Plezanje

Plezanje je odličen šport za popestritev treninga, saj je popolnoma drugačen od kolesarstva in prej omenjenih športov. S plezanjem dobimo na koordinaciji celotnega telesa in na moči trupa, prstov, rok in ramenskega obroča, pa tudi noge rade zapečejo, če se plezanja lotimo pravilno! Za začetek je najbolj enostavno, da se plezanja lotiš na najbližji bolder steni, kjer ob padcu pristaneš na blazino. Začni s prostim plezanjem, potem pa se loti lažjih smeri in postopoma dviguj težavnost.

foto: Bolder scena

Potrebuješ vrčeko z magnezijem in plezalke. Če tega nimaš, večino dvoran nudi tudi izposojo opreme. Bolder dvoran je vedno več, nekatere pa najdeš tudi na prostem.
Če te zamika plezanje daljših, športih smeri, se vpiši v šolo športnega plezanja, kjer se boš naučil rokovati s plezalnim pasom, vrvjo in pripomočki za varovanje soplezalca.